URNIK KNJIŽNICE:

Za izposojo je knjižnica odprta ob torkih in četrtkih po naslednjem razporedu:

PRED POUKOM: 7.30 – 8.20
MED GLAVNIM ODMOROM: 10.15 – 10.35

 -

Prvošolci in drugošolci obiskujejo knjižnico enkrat tedensko:

TOREK ČETRTEK
1. šolska ura 1. g
2. šolska ura 2. g
Priporočam v branje

MATILDA

Roald Dahl

Roald Dahl, MatildaPrevedel Bogdan Gradišnik
Ilustriral Quentin Blake

Matilda je rahločutna in bistroumna deklica, izjemno rada in hitro se uči. Njeno nadarjenost opazi mlada in ljubezniva učiteljica Medica, njeni starši pa ne. Še več, ne cenijo je. Matildo silijo, da gleda televizijo, in jo odganjajo od ljubih knjig, oštevajo jo, da je neumna in zabita. Matilda ima vsega dovolj in se sklene maščevati staršem in grozni ravnateljici Volovškarci.

Zanimivosti

  • Matilda je zadnje pisateljevo delo za otroke. Kmalu po izidu leta 1988 je knjiga prejela nagrado children’s book award, mi smo knjigo v slovenskem jeziku dobili leta 1993 (Mladinska knjiga).
  • Zgodnji osnutki zgodbe so bili precej drugačni, kot je knjiga, kakršno poznamo danes. Matildini starši so bili prijazni, ona pa precej bolj zlobna in neizprosna … Prvi osnutek je nastajal skoraj devet mesecev. In pisatelj ni bil zadovoljen z njim. Potem pa je po enem letu knjigo napisal čisto na novo, tako da je bil na koncu zadovoljen z njo.
  • Roald Dahl ni maral šol in internatov, v katerih je preživel šolska leta. Krute odnose med vrstniki in neizprosne, tiranske učitelje pobliže spoznamo v knjigi Poba, v Matildi pa je pisatelj v liku Volovškarce oživil enega od svojih nekdanjih učiteljev.
  • Matildo mnogi uspešni pisatelji navajajo kot ključno knjigo svojega otroštva. Še posebej jih je nagovoril znameniti citat: »Medtem ko je sedela v sobici v svojem rojstnem kraju, je potovala po vsem svetu.«
  • Matilda je pri nas zaživela na odru Prešernovega gledališča Kranj; prva predstava je bila uprizorjena konec leta 1999. Dramatizirala jo je Desa Muck.
  • Po knjigi sta nastala muzikal in zelo priljubljen film.

Matilda, 1996, režija  Danny DeVito

Bralna značka

Cilj bralne značke je učence (bralce) spodbuditi k branju in ohranjati interes zanj. Naši učenci si lahko sami izbirajo knjige za bralno značko, v pomoč pa jim je tudi priporočilni seznam, ki sta ga pripravili knjižničarki. Ko učenec prebere knjigo, njeno vsebino pove razredničarki, ki si to zabeleži.

1. razred

2. razred

3. razred

4. razred

5. razred

10 pravic bralcev

10 PRAVIC BRALCEV

Vse knjige niso za vse trenutke. Potrebno je ločiti med knjigami za znanje in tistimi za zabavo pa tudi prepoznati razliko in vrednost knjig, ki dajejo užitek in tistih, ki za sabo puščajo ugodje.

Deset pravic (in eno opozorilo) bralcev, kot jih je zapisal francoski pisatelj in avtor številnih knjig o vzgoji Daniel Pennac v svoji knjigi Čudežno potovanje:

 1. DA NE BEREMO

Ta je še posebej pri srcu tistim, ki ne marajo branja. A v resnici gre pravzaprav za to, da imajo tudi (strastni) bralci pravico do počitka.

 1. DA PRESKAKUJEMO STRANI

Zakaj bi morali brati strani, ki jih ne uspemo prebaviti. Saj tudi v realnem življenju ne sprejemamo vseh informacij.

 1. DA KNJIGE NE DOKONČAMO

Tudi knjiga nam lahko “ne potegne” – tako kot nismo prijatelji z vsemi ljudmi, tako nas morda tudi knjiga ne prepriča. Lahko pa samo trenutno zanjo ni pravi čas – in se bomo k njej vrnili čez nekaj let.

 1. DA PONOVNO BEREMO

V knjigi lahko vedno odkrijemo nekaj novega. Ali pa podoživimo tisto, kar smo v njej že našli.

 1. DA BEREMO KARKOLI

Naša pravica je, da si izberemo knjigo po naši volji.

 1. DA BEREMO KJERKOLI

Na vlaku, pred šolo, v postelji …

 1. DA BEREMO ZARADI UŽITKA – SE POISTOVETIMO S KNJIGO

Dovolimo si pobegniti v pravljico – seveda s pravo mero.

 1. DA LISTAMO/BRSKAMO PO KNJIGAH

To nam daje hiter pogled v knjigo, in tako se lahko odločimo, ali bomo knjigo kupili, si jo sposodili …

 1. DA BEREMO NAGLAS

Slišati prebrano ima poseben učinek.

 1. DA O PREBRANEM MOLČIMO

Ni nam za vsako ceno potrebno deliti mnenja o knjigi z drugimi in niti navesti razlogov, zakaj smo jo brali … Odnos med knjigo in bralcem je lahko povsem intimna stvar.

(Povzeto po: http://litstack.com/the-10-rights-of-a-reader)

                                                                                               
 Ne norčuj se iz ljudi, ki ne berejo, sicer ne bodo nikoli!